Asbest en asbestattesten: waarom zijn ze belangrijk?

04-04-2023

Asbest is een natuurlijk mineraal dat in het verleden vaak werd gebruikt in de bouw van woningen en gebouwen. Hoewel asbest in het verleden werd beschouwd als een handig en duurzaam bouwmateriaal, weten we nu dat asbest zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mensen.

Asbestvezels zijn microscopisch klein en kunnen gemakkelijk worden ingeademd. Deze vezels kunnen zich nestelen in de longen en de bekleding van de longen beschadigen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker, mesothelioom en asbestose.

Daarom is het van essentieel belang om te weten of er asbest aanwezig is in uw woning of gebouw. Een asbestattest is een document dat aangeeft of er asbest aanwezig is en waar het zich bevindt. Dit is niet alleen belangrijk voor uw eigen gezondheid, maar ook voor potentiële kopers van uw woning of gebouw.

In Vlaanderen is het wettelijk verplicht om een asbestattest te hebben voordat u uw woning of gebouw verkoopt. Zonder dit attest kunt u in overtreding zijn en boetes riskeren. Zorg er dus voor dat u tijdig een asbestattest laat opmaken door een erkend asbestdeskundige.

Meer informatie over asbest en asbestattesten

Als u meer wilt weten over asbest en asbestattesten, kunt u de volgende bronnen raadplegen:

  • Website van de Vlaamse overheid: hier vindt u uitgebreide informatie over de wetgeving rond asbest in Vlaanderen en hoe u een asbestattest kunt aanvragen. (https://www.vlaanderen.be)
  • Asbestinfo.be: deze website biedt uitgebreide informatie over asbest, inclusief de gezondheidsrisico's, wetgeving en advies voor het veilig verwijderen van asbest. (https://www.asbestinfo.be)
  • De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: deze website bevat informatie over de gezondheidsrisico's van asbest en hoe u deze risico's kunt beperken. (https://werk.belgie.be)

Als u vragen heeft over asbestattesten of asbest in het algemeen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!